HTML5 – Beyond the Hype

Afgelopen woensdag 2maart was er weer een Adobe Usergroup meeting, ditmaal over HTML5. Na mijn presentatie in november over ‘Mobypicture is already using HTML5 – so can you‘, vroeg de organisatie of ik opnieuw wilde spreken. Ditmaal sprak ik over ‘HTML5 – beyond the hype’.

HTML5 is een buzz-word aan het worden voor nieuwe technieken op het internet, van ipad compatible video, rounded corners en dropshadows tot multi-platform websites. HTML5 maakt deze belofte gedeeltelijk waar. Het is echter niet de heilige graal, mede door gebrekkige support onder Internet Explorer en het niet hebben van een uniforme codec voor HTML5 video en audio waardoor je een Flash-fallback nodig hebt of je audio en video in meerdere formaten moet encoderen.

Ik ga in de presentatie dieper in op de verschillende onderdelen van HTML5, deels om de hype te ontkrachten, maar tegelijk om te laten zien dat HTML5 wel echt een hele grote stap voorwaarts is. De presentatie is door de Adobe Usergroup opgenomen op video en zal ik hier binnenkort ook posten. Daaronder heb ik een gedeelte uitgeschreven.

[slideshare id=7174205&doc=adobeug2011-html5-beyondthehype-slideshare-110307015838-phpapp02]

HTML5 Semantics

Misschien wel het meest ondergsneeuwde stukje HTML5, met potentieel de grootste uitwerking: Enkele nieuwe HTML-tags. Op het eerste gezicht lijken de <header>, <nav>, <article> (en nog enkele meer) niet zo van belang. Ze gedragen zich als DIV tags en zijn verder niet speciaal. Het speciale zit hem echter vooral in dat ze aangeven welk type content er in de tags zit. Tot nu toe was het zeer moeilijk om uit te vogelen wat belangrijke en minder belangrijke informatie op een webpagina is. De zoekmachines vechten om de beste algoritmes en Google is er groot mee geworden. Maar ook startups als Instapaper en Flipboard proberen pagina’s te ontrafelen om enkel het gedeelte te tonen wat wij willen lezen door de header, footer, sidebar en navigatie weg te laten.

Met HTML5 wordt dit opeens kinderlijk eenvoudig, mits goed toegepast natuurlijk, door te kijken naar de nieuwe tags. Ook tekstbrowsers en text-to-speech browsers zullen hier enorm van gaan profiteren.

3D, Graphics and Effects

Dit onderdeel is het beste uit te leggen met een voorbeeld. Kennen jullie Quake2 nog? Een van de eerste echte 3D games, gemaakt door id software is nu beschikbaar in de browser. Volledig draaiende op HTMl5 met WebGL, WebSockets, HTML5 audio en Offline storage voor save games is het een mooie showcase voor de mogelijkheden. Quake2 in Html5 is gemaakt door Google en daarom niet al te vreemd ook te downloaden op Google Code.

CSS3

Over CSS3 bestaat aardig wat onduidelijkheid. Volgens Apple en de W3C logo site behoort CSS3 tot de HTML5 standaard, volgens de rest niet. Dit lijkt veroorzaakt te zijn doordat Steve Jobs een standpunt wilde innemen tegen Adobe’s Flash en vond dat HTML5 en CSS3 minder goed bekte dan enkel de term HTML5.

De W3C logo site voegt vervolgens CSS3 onder HTML5 omdat het logo ‘de nieuwe webtechnologien’ zou vertegenwoordigd, maar geeft diep verborgen zelf ook aan dat CSS3 geen onderdeel is van de HTMl5 standaard.

Allemaal enigzins verwarrend, maar enkel voor de echte puristen onder ons echt belangrijk. Uiteindelijk gaat het om het resultaat en niet om het naampje. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Mobypicture voor een paar mooie buttons in CSS3 of bekijk iscss3partofhtml5.com (plaatje hiernaast) om te zien hoe ze dat helemaal in CSS3 hebben gemaakt

Beyond the Hype

HTML5 wordt gehyped, niet op de laatste plaats door het Superman Transformers logo en uiteindelijk is dat niet allemaal slecht. HTML5 dringt door tot de mensen buiten de webdevelopment scene en er wordt daardoor steeds vaker gevraagd om implementaties in HTML5 en met CSS3. Uiteindelijk zijn het onze bazen (zoals bij mij Mathys – zie de banner als grapje hierboven) die in veel bedrijven de beslissingen zullen nemen en de penetratie van HTML5 kunnen versnellen. Hier draagt het aansprekende HTML5 logo alleen maar aan bij. HTML5 is hip en happening en men hoort daar graag bij.

We moeten aan de ene kant zorgen dat HTML5 niet in een onrealistische hype terecht komt, maar HTML5 en daarbij ook CSS3 bieden tegelijkertijd grote voordelen ten opzichte van eerdere HTML en CSS standaarden. Gebruik het op plekken dat het toegevoegde waarde biedt, maar verwacht niet de Heilige Graal. Mobypicture gebruikt al HTML5, begin er zelf ook eens aan! HTML5 is cool.


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.