Facebook verbouwt het internet

Vandaag, 21 april, was de derde Facebook f8 conference. Het eerste jaar kondigden ze Facebook Platform aan. Via Facebook Platform kunnen developers applicaties schrijven die bovenop Facebook draaien. Het tweede jaar kwam daar Facebook Connect bij. Facebook Connect maakte het mogelijk om Facebook te gebruiken om in te loggen op andere websites. Vandaag gooit Facebook alles om. Voor de derde keer op rij verbouwt Facebook het internet. Mark Zuckerberg kondigde samen met de ‘head of platform’ Bret Taylor vandaag verschillende nieuwe features aan die opnieuw baanbrekend zijn.

Momenteel is de verbindende factor van het internet de hyperlink. Het linkje wat de ene pagina aan de andere en de ene site aan de andere  site verbindt. Zuckerberg merkte terecht op dat het de mensen zijn die het huidige web aan elkaar knopen. De andere pagina op Facebook is niet interessant zonder de sociale context te weten. Een pagina op CNN.com wordt veel relevanter als ik weet wat mijn vrienden vinden.

Op Facebook is het al mogelijk om op alle content een ‘Like’ achter te laten en daarmee een vorm van waardering over te brengen over de content. Tegelijkertijd deel ik daarmee deze interesse met mijn vrienden. Bijvoorbeeld welke muziek ik leuk vind, welke boeken ik waardeer of welke films ik aanraad. Dit was echter beperkt tot Facebook. Tot vandaag.

Graph API en Social Plugins

De Graph API en Social Plugins maakt het mogelijk om deze links eenvoudig ook buiten Facebook te leggen. De Graph API maakt het mogelijk om  van elke webpagina een sociaal object te maken, waar gebruikers mee kunnen interacteren en kunnen delen met hun vrienden dmv de Like button die ze kennen van Facebook. Deze Like wordt vervolgens niet enkel meer in hun stream gezet in Facebook. Een stream update is namelijk net als een Tweet op Facebook binnen korte tijd weer uit het zicht verdwenen.

Door middel van de nieuwe API’s wordt het mogelijk om een diepe integratie te maken met Facebook. IMDB.com kan bijvoorbeeld de optie bieden om een film te Liken, waarna deze films op mijn Facebook profiel verschijnen onder mijn favoriete films, met een link terug naar IMDB. Daarnaast is het voor IMDB.com mogelijk om een update naar mijn stream te sturen. De film verschijnt tevens in de zoekresultaten van Facebook, wederom met een link terug naar IMDB.

De Graph API maakt het dus mogelijk om zeer eenvoudig connecties te leggen van externe websites naar de sociale data van Facebook en terug. Facebook is hiermee de centrale hub geworden voor de interesses en voorkeuren van mensen.

De Like button is slechts één van de Social Plugins, waarbij het niet nodig is om in te loggen door middel van Facebook op de website waarop je je bevindt. Instantly Social noemde Zuckerberg het niet voor niets. Andere Social Plugins zijn een overzicht van de activiteit van je vrienden en andere Facebook gebruikers op een website en persoonlijke recommendations op een website aan de hand van je sociale data en je vrienden. Op CNN.com zag ik bijvoorbeeld al een reactiemogelijkheid, maar ook een volledige login behoort tot de mogelijkheden. En dat met 1 regel HTML.

Bijvoorbeeld de Like box met de gezichten van je vrienden (dit is een werkende, klikbare demo):
[iframe http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Frebelic.nl%2Ffacebook-verbouwt-het-internet%2F&layout=standard&show-faces=true&width=450&action=like&colorscheme=light 450 100]

Of de Activiteit van je vrienden en andere Facebook gebruikers.
[iframe http://www.facebook.com/plugins/activity.php?site=rebelic.nl&width=300&height=300&header=true&colorscheme=light 300 300]

In de toekomst zullen er zeker meer Social Plugins verschijnen.

Meer dan 75 sites zijn vandaag live gegaan met de nieuwe Graph API en Social Plugins, daar zitten nu al mooie voorbeelden tussen.

Webhooks

Webhooks is een open standaard dat het mogelijk maakt om, in dit geval, een call te krijgen van Facebook als er data is veranderd of is toegevoegd. Je hoeft als developer dus niet meer elke keer aan Facebook te vragen of er iets is verandert, maar Facebook vertelt de website wanneer dit gebeurt. Bijkomend voordeel is dat dit dus real-time gebeurt, iets wat Facebook nog niet ondersteunde. Het kreeg weinig aandacht, maar heeft best een grote impact. Zover ik heb kunnen zien is de Webhooks implementatie echter nog niet online.

Oauth

Opvallend genoeg gooit Facebook vandaag het bestaande Facebook Connect op zijn kop en houdt het met de introductie van OAuth eigenlijk op te bestaan. David Recordon kondigde vorig jaar al aan dat Facebook een transitie zou ondergaan naar een Open Identity Platform en dus open standaarden zou gaan ondersteunen. Facebook Connect wordt alleen niet compatible, maar vervangen door Oauth. Een van de belangrijkste reden is dat het hierdoor eenvoudiger wordt om een verbinding te leggen met Facebook en toegang te krijgen tot private data van gebruikers.

Samengevat

Facebook verbouwt het internet. Ze maken van elke webpagina een social object waar bezoekers zonder in te loggen interactie aan kunnen gaan met de pagina en hun vrienden. Daarnaast wordt deze interactie ook op Facebook vastgelegd en gedeeld en is het mogelijk om als website via Facebook in contact te blijven met deze gebruikers. Dit is zelfs nog een stap verder dan Facebook Connect en  gaat een mischien nog wel grotere impacht hebben. Ik besef misschien nog niet eens half hoeveel.

De hele keynote (en alle andere presentaties) zijn terug te vinden via http://facebook.com/f8. Meer info over alle aankondigingen vind je op http://developers.facebook.com of via http://blog.facebook.com. Als er nog meer informatie vrijkomt de komende dagen (of zelfs vannacht), zal ik hier verder over bloggen.


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.