Japanse overheid en NTT Docomo omarmen OpenID

NTT Docomo heeft 9 maart aangekondigd voor al zijn gebruikers OpenID te gaan aanbieden. NTT Docomo bedient ongeveer 50% van de Japanse telecom klanten (ruim 55 miljoen). NTT Docomo had voor mobiel al een uitgebreid single sing-on systeem, inclusief mobile payments, maar had nog geen koppeling met het (non-mobile) web. Door middel van OpenID wordt deze koppeling nu gelegd.

Every docomo user has an identifier called i-modeID. Using this, users have been able to single sign on to the mobile sites using docomo handsets, making one-click payment, and so on. These kind of features were one of the reason for the great success of the mobile commerce in Japan. However, this merit has not been extended to the non-docomo handset world, notably PC. For PC, docomo has been offering a separate identifier called “docomo ID” but since it remained independent of “i-modeID”, it did not enjoy the same kind of popularity.

This situation was changed today by linking the two identifiers by OpenID.

From today, a user can login to a site using “docomo ID” as an OpenID, then the site can obtain “i-mode ID” that is linked to the “docomo ID” transparently. It is expected that the payment on the PC sites through “i-mode payment service” would accelerate the contents sales through PC.

De aankondiging van NTT Docomo komt op dezelfde dag dat bekent wordt dat de Japanse overheid OpenID heeft geimplementeerd op een nieuwe overheidswebsite. De site, genaamd Ideabox, is het best te vergelijken met Ideastorm van Dell. De site verzamelt politieke verbeterpunten en door directe koppelingen met Twitter en Delicious kunnen gebruikers proberen supporters voor hun idee te krijgen. Vorig jaar draaide er in Japan al een vergelijkbaar initiatief en dat leverde toen 1700 in meer of mindere mate bruikbare politieke ideeen op.

De huidige versie van Ideabox ondersteunt nu dus OpenID en met de release van NTT Docomo op 9 maart heeft 50% van de Japanse bevolking dus binnen 2 klikken een account. Japan is daarmee een van de eerste landen die het nut van een open Standaard als OpenID inziet. Benieuwd hoe lang het duurt voordat de plannen in de US verder uitgerold worden.


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.