WordPress gaat realtime met PubSubHubBub

Vandaag (3 maart 2010) kondigt WordPress.com aan dat ze PubSubHubBub hebben aangezet voor alle 10,5 miljoen hosted blogs op WordPress.com. WordPress.com gaat realtime! Daarmee volgen ze onder andere Buzz en MyStream die recentelijk aankondigden ook PubSubHubBub te zullen gaan ondersteunen en verschijnt je nieuwe blogpost bijna direct in bijvoorbeeld Google Reader, Bloglines, Friendfeed of Netvibes.

PubSubHubBub zorgt er voor dat updates naar geïnteresseerde partijen worden verstuurd, in plaats van dat die partijen de hele tijd moeten vragen of er al updates zijn zoals bij RSS het geval is. Naast dat dit enorm scheelt aan de content producerende kant qua requests, zorgt PubSubHubBub er ook voor dat updates bijna realtime aankomen bij de partijen die zich voor die updates hebben ingeschreven. Simpel gezegd werkt het technisch als volgt:

  • An feed URL (a “topic”) declares its Hub server(s) in its Atom or RSS XML file, via <link rel="hub" ...>. The hub(s) can be run by the publisher of the feed, or can be a community hub that anybody can use. (Atom and RssFeeds are supported)
  • A subscriber (a server that’s interested in a topic), initially fetches the Atom URL as normal. If the Atom file declares its hubs, the subscriber can then avoid lame, repeated polling of the URL and can instead register with the feed’s hub(s) and subscribe to updates.
  • The subscriber subscribes to the Topic URL from the Topic URL’s declared Hub(s).
  • When the Publisher next updates the Topic URL, the publisher software pings the Hub(s) saying that there’s an update.

Op de PubSubHubBub project site hebben ze een leuke en vooral ook begrijpelijke video staan die PubSubHubBub met een voorbeeld uitlegt:

Voor de mensen die een zelf geinstalleerde WordPress omgeving hebben van WordPress.org heeft Automattic (het bedrijf achter WordPress) tevens een plugin ter beschikking gesteld.


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.