MySpace lanceert 'Stream'

Op LeWeb ’09 kondigde MySpace het al aan, nu is het eindelijk volledig live: de vernieuwde Stream. Het is voor MySpace een belangrijke stap in de achtervolging van Facebook en richting het realtime web. Voorheen bestond de stream voornamelijk uit status updates van vrienden, daar heeft MySpace nu ook de content die vrienden delen en bekijken aan toegevoegd. Muziekvideo’s die via MySpace Music worden beluisterd en links die worden gedeeld komen nu bijvoorbeeld ook in de Stream.

MySpace zou MySpace niet zijn als ze dit niet op bestaande Open Standaarden zouden hebben gebouwd. Door middel van de ActivityStreams api, Open Social en PubSubHubbub is de Stream ook volledig toegankelijk voor developers op MySpace en sites die door middel van MySpaceID connecten met MySpace. PubSubHubbub zorgt er vervolgens voor dat de Stream realtime kan worden afgeleverd bij applicaties van derden.

TechCrunch schreef eerder deze week over de nieuwe strategie van MySpace‘Discover and be Discovered’.

The idea is to hit users over the head with new stuff when they come to MySpace. New people they should be meeting. Movie trailers they should watch. Games they may want to play (perhaps against other MySpace users), music they should listen to, articles they should read. Etc. Theactivity stream that MySpace recently launched will be the backbone of Discovery, but other MySpace products will feed into this as well.

De Stream lijkt daar goed in te passen. Waar Facebook meer draait om het in contact blijven met vrienden en oude bekenden, heeft MySpace’s focus altijd meer gelegen op content. De News Feed van Facebook zorgt in dat opzicht meer voor ‘notification’ van wat er gebeurt in je social circle, de Stream van MySpace moet op den duur gaan zorgen voor ‘discovery’ van nieuwe content aan de hand van wat andere users consumeren. In principe is het dus een recommendation engine.

De focus op content wordt niet alleen versterkt door de introductie van de Stream, ook op andere vlakken probeert MySpace zich verder te onderscheiden. Zo zijn ze bijvoorbeeld begonnen met het streamen van Live events via UStream. Een recent voorbeeld is de  Alice and Wonderland premiere. Inclusief interviews met:  Tim Burton, Johnny Depp, Helena Bonham-Carter, Anne Hathaway.

MySpace is duidelijk aan het werken aan een betere versie van MySpace en focust zich daarmee niet al te erg (meer) op Facebook. MySpace is altijd het sociale network geweest voor content en vooral muziek. Ik hoop dat de vernieuwde focus voldoende is om MySpace te redden, want volgens veel jongeren is MySpace al lang ‘dood’.


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.