Waarom Google Buzz een belangrijke stap is voor het Open Web

Ik denk dat er weinig mensen zullen zijn die de afgelopen dagen de buzz rondom Google Buzz hebben gemist. Veel van jullie hebben het al getest via Gmail of hebben er in elk geval over gelezen. Voor de mensen die echt alles gemist hebben een korte recap:

What is Google Buzz?

Google Buzz is a new way to share updates, photos, videos and more, and start conversations about the things you find interesting.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yi50KlsCBio[/youtube]

Een soort Twitter dus, of eigenlijk meer een FriendFeed. De oprichter van FriendFeed noemde het grappend al “vaguely familiar”. Op de mogelijkheden van Buzz wil ik verder niet ingaan, de implicaties die Buzz kan hebben op de manier dat wij social media gebruiken echter wel. Buzz zet namelijk zwaar in op het gebruik van Open Standaarden.

Buzz en Open Standaarden nu

Op het Google Social Web blog schreef DeWitt Clinton bij de release van Buzz het volgende:

We believe that the social web works best when it works like the rest of the web — many sites linked together by simple open standards. Rather than launching with a one-off API, we see Buzz as a tremendous opportunity to work with the community to create and support open protocols for the next generation of social web apps and websites.

Meteen vanaf het begin maken ze dat ook waar met support voor Activity Streams, Atom, MediaRSS, PubSubHubBub en de Social Graph API. Deze API’s zijn allen geschikt voor het verspreiden van Buzz content en het verbinden van sites aan Buzz en vice versa.

Activity Streams is een toevoeging op het Atom protocol en biedt de mogelijkheid om activiteiten van mensen te verspreiden over het web. Atom is net als RSS een XML protocol voor het aanbieden van content. MediaRSS breidt RSS uit met media als foto’s, video’s en audio. PubSubHubPub is een uitbreiding op Atom en RSS om updates bijna realtime te publiceren naar ontvangende partijen.

Google Buzz gebruikt voor het binnenhalen van de content en het verbinden met sites dus enkel Open Standaarden. Dat maakt het voor Buzz makkelijk om allerlei bestaande informatiestromen op te nemen en biedt derde partijen de mogelijkheid om heel snel Google Buzz te implementeren als alternatief op Twitter en Facebook. Vrijwel alle grote technologieblogs als TechCrunch, Mashable en TheNextWeb boden al het delen van artikelen op Buzz aan, uren nadat Buzz werd gepresenteerd.

Wat er komen gaat is echter nog veel interessanter.

Buzz en Open Standaarden straks

De protocollen die nu gebruikt worden zijn enkel voor het uitlezen van Buzz streams door gebruikers of het toevoegen van content aan Buzz door gebruikers. De API die het voor applicaties mogelijk maakt om te lezen en schrijven naar Buzz is nog niet beschikbaar. Deze komt ergens in de aankomende maanden online. Ook daardoor zet Google open standaarden in, waaronder Oauth, Salmon en Webfinger. Over Oauth heb ik al meer geschreven, Salmon en Webfinger zijn relatief nieuw.

Salmon maakt het mogelijk dat reacties op content op andere platformen ook terechtkomen op de originele bron. Deze stuurt deze reacties vervolgens weer naar alle sites die deze content hebben geaggregeerd. Een reactie op mijn blogpost op FriendFeed komt dan dus ook terecht op mijn blog en vanuit daar ook op Facebook. Mits al deze partijen Salmon ondersteunen natuurlijk.

Wat Webfinger is legt Webfinger zelf goed uit:

Back in the day you could, given somebody’s UNIX account (email address), type finger email@example.com and get some information about that person, whatever they wanted to share: perhaps their office location, phone number, URL, current activities, etc.

The finger protocol, sadly, died.

Fast-forward to Web 2.0. We’re currently bickering about how we do interop between all these social web services, and even how we represent a person’s identity. The two main identity identifier camps are email addresses and URLs.

Aan de hand van een emailadres wordt het dus mogelijk om bijvoorbeeld een avatar, profiel data, of andere diensten op te vragen die gebruikt worden door dat emailadres (Flickr, twitter, Facebook, etc). Aan de hand van het emailadres wordt publieke data ontsloten op een opt-in manier. Je bepaalt natuurlijk zelf wat je wel en niet deelt.

Zorgt Buzz voor een versnelling?

Google Buzz gebruikt niet voor niets volledige emailadressen in replies -voor Webfinger discovery- en samen met Salmon kan Buzz het web nog opener maken. Als meerdere partijen Webfinger en Salmon gaan implementeren, gecombineerd met de eerder genoemde protocollen voor het verspreiden van content, wordt het hopelijk mogelijk om vanaf Buzz te gaan communiceren met iemand op Facebook. Facebook rolt binnenkort emailadressen uit aan de hand van <username>@facebook.com en met webfinger is dan uit te vinden via welke API deze persoon te bereiken is. Een reply naar timanrebel@facebook.com op Buzz komt dan terecht in mijn Facebook omgeving.

Tot nu toe werden Social Networks steeds ‘opener’ door gebruik van verschillende API’s en protocollen, maar communicatie tussen verschillende netwerken was nog niet of amper mogelijk. De Walled Garden (de muur die mensen binnen een sociaal netwerk hield) werd niet afgebroken, maar werd enkel qua oppervlakte vergroot. De protocollen die Buzz nu inzet maken het mogelijk om die muur af te breken.

Gartner voorspelde eerder dit jaar dat in 2014 social networks email hebben vervangen als belangrijkste communicatiemiddel. Ik schreef daar al over dat dit enkel zou kunnen met inter-platform communicatie. Iets wat tot nu toe nog niet mogelijk is. 2014 lijkt door Buzz echter realistischer dan enkele weken geleden.


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.