Mijn 5 voorspellingen voor 2010

Eigenlijk hoor je voorspellingen te doen in het jaar ervoor, maar ik vind dat de eerste week van 2010 ook nog mee mag doen. Ik wil eigenlijk niet eens zo zeer net als iedereen met een lijstje komen, maar vind het ook voor mezelf belangrijk om volgend jaar te kunnen zien in hoeverre mijn visie is veranderd en hoeveel er is uitgekomen.

Dus, daar gaan we dan:

1. Connect buiten de browser

2885783824_1566489c91_o2010 gaat het jaar worden waarin het gebruik van de gegevens uit je sociale netwerken buiten de browser gaat worden geïntegreerd. Hier bedoel ik mee dat we Connect meer en meer zullen gaan zien in mobiele applicaties, Playstation3, TomTom’s. Ik denk dat we mogen concluderen dat deze doorbraak in 2009 al voor websites en web applicaties heeft plaatsgevonden. Facebook Connect en OAuth hebben er vorig jaar voor gezorgd dat je steeds minder je wachtwoord van andere accounts op websites hoefde in te voeren om bij die gegevens te komen. Koploper daarin is natuurlijk Facebook. Zij waren de eerste die in 2008 hun platform opengooide voor externe ontwikkelaars. Facebook’s F8 was in mijn ogen de revolutie van 2008, met Open Social als volger. Facebook is opnieuw voorloper met Facebook Connect. Facebook Connect is qua usability en inzetbaarheid superieur aan de combinatie van open standaarden als OAuth enOpenID. Facebook Connect kun je al inzetten buiten de browser en dankzij Facebook zal dit binnenkort ook mogelijk zijn met OAuth door middel van OAuth WRAP. En dat brengt ons tot mijn tweede punt.

2. Facebook zal OAuth en OpenID compatible worden

4037213574_3d177ee3d1_oNiet helemaal een voorspelling, want ze hebben het zelf al grotendeels aangekondigd, maar in 2010 zal Facebook zijn transitie naar een ‘Open Identity’ platform voltooien. David Recorden, een van de mede oprichters van OpenID en Oauth en nu werkzaam bij Facebook als Senior Open Programs Manager, gaf al eerder aan dat 2010 het jaar zou moeten zijn waarin dit gebeurt. In de tweede helft van 2009 was Facebook een van de initiatiefnemers van OAuth WRAP, wat er voor moet zorgen dat OAuth ook buiten de browser inzetbaar moet worden. Dit gebrek is momenteel een van de grote knelpunten van OAuth en werkt de doorbraak van OAuth echt tegen. (Zelfde met OpenID trouwens). Het feit echter dat Facebook zich zo inzet voor de doorontwikkeling van OAuth en al langere tijd goed vertegenwoordigd is in de boards van verschillende andere standaarden, geeft wel aan dat zij ‘Open’ als een belangrijk agenda punt zien.

3. Location, location, location

2195327443_660208ee26_oIetwat een open deur en de meesten zullen het hier met mij eens zijn. 2010 wordt het jaar van de LBS, oftewel location based services. Google Lattitude-achtige diensten, waarbij constant wordt weergegeven waar je bent, zullen we in 2010 nog niet succesvol zien gaan worden. Het zullen voornamelijk de diensten zijn die op basis van check-ins werken die we in 2010 gaan zien opkomen. Foursquare en Gowalla verheven het check-in principe tot een eeuwig durende wedstrijd, waarbij punten worden uitgeloofd voor het ‘inchecken’ op locaties. Door middel van deze check-ins kies jij ervoor op welk moment je laat weten waar je bent. Dat beperkt zich niet enkel tot spelelementen (Foursquare, Gowalla), maar wordt net zo goed ingezet voor berichten (Tweets, Hyves WWW’s) of Foto’s (Mobypicture). Bij steeds meer diensten zal locatie een belangrijke rol gaan spelen en er zullen in 2010 meer diensten opkomen of doorbreken die rondom locatie draaien. De early adoptors waren er in 2009 al druk mee bezig, de volgers zullen er in 2010 langzaam aan warm voor gaan lopen. Ik denk dat Facebook ook hier  een belangrijke rol in zal gaan spelen.

4. Privacy, privacy, privacy

2793965150_0a73426331_oMet het steeds opener wordend van de verschillende Social Networks lijkt het even alsof mensen vergeten zijn dat ze privacy belangrijk vonden. Tot een jaar geleden zag je iedereen zijn profiel afsluiten, terwijl we dit jaar makkelijker gegevens tussen netwerken uitwisselden dan ooit tevoren. Misschien zit er wel een golfbeweging in deze trend, maar de terugval na het openstellen van onze data tussen netwerken zal in 2010 zeker komen. We zullen beter beseffen dat het openzetten van je Twitter of Facebook account naar een leuke, maar onbekende, quiz site toegang verschaft tot veel meer gegevens dan we zouden willen en zullen beter gaan opletten aan wie we welke toegang verschaffen. Khris Loux riep op The Next Web ’09 al “We should own our profile; because of IP” en in 2010 zullen we dat (hopelijk) ook gaan claimen.

5. De wereld is nog steeds rond

2936828414_3c690c2c00_oIn 2010 zal er een nieuwe iPhone uitkomen, waarschijnlijk een Apple Tablet. Google zal steeds meer over ons te weten komen en er zullen nog steeds (te-)veel Social Media Experts zijn. Het zal iets beter gaan met de wereldeconomie, maar er gaan nog steeds veel bedrijven over de kop. Er zullen meer mensen dan in de jaren ervoor beginnen als ZZPer. Honger, oorlog en het klimaatprobleem lossen we vast nog niet op. Zoveel verandert er niet in een jaar.

Uiteindelijk denken we over een jaar allemaal weer; “Wat is dit jaar toch snel gegaan”. Gelukkig Nieuwjaar!

De afbeeldingen in deze blogpost zijn allemaal gedeeld onder de Creative Commons license, daarom bij deze de bronvermeldingen en mijn dank aan:

1. Erica Marshall of muddyboots.org

2. Axel Bührmann

3. ebatty

4. bejealousofme

5. ridingwithrobots


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.