Le Web 2009: Jack Dorsey over zijn nieuwe start-up Square

IMG_6002Le Web gaat dit jaar over The Realtime Web en met wie kun je dan beter het congres beginnen dan met Jack Dorsey, co-founder van Twitter. Loic Le Meur zit met Jack Dorsey voor een vraaggesprek over het ontstaan van Twitter en over Jack’s nieuwe start-up Square, waarmee je door middel van je mobiele telefoon, laptop of iPhone touch creditcard betalingen kunt accepteren.

Een logische eerste vraag van Loic is hoe Jack op het idee van Twitter is gekomen. Jack antwoordt dat hij op zijn 15e gefascineerd was door digitale kaarten. Hij leerde programmeren om zelf kaarten te kunnen bouwen. Hij bouwde Manhatten na en leerde daar punten aan toe te voegen. Om enige relevantie aan deze bewegende punten te geven voegde Jack publieke sources toe als ambulances, taxi’s en andere bronnen die realtime locatie gegevens publiek ter beschikking stellen. Het enige wat hier aan miste waren de inwoners.

In 2000 bedacht Jack een manier om zijn updates realtime op de kaart te zetten, maar geen van zijn vrienden bleek geinteresseerd te zijn. Ondanks deze desinteresse zette Jack door, maar pas toen hij zijn latere co-founders tegenkwam ontstond Twitter, waarmee in het begin enkel via SMS status updates konden worden verstuurd. Het mooie aan Twitter is, vervolgd Jack, dat de gebruikers elke keer nieuwe manieren verzinnen om Twitter te gebruiken. @mentions, #hashtags en ReTweets zijn features die dankzij de ideeen en intensief gebruik door  gebruikers aan Twitter zijn toegevoegd.

Twitter heeft ervoor gezorgd dat Immediately, Pressure Building en Transparency belangrijke aspecten van ons online leven zijn geworden. Volgens Jack zouden de gezondheidszorg en de financiele wereld kunnen profiteren van deze drie elementen. Nu de kredietcrisis een grote impact heeft op de financiele wereld is daar de ruimte gekomen voor start-ups om een plek te verwerven. Square pakt deze mogelijkheid met beide handen aan.

Square gaat op een simpele, transparante en goedkope manier mobiele creditcard betalingen te faciliteren. Square begint op de iPhone en iPod touch, maar wil straks universeel beschikbaar zijn. Het grote verschil met bestaande betaalapplicaties is dat Square een hardware component toevoegt dat op elk platform met een audio input gaat functioneren. De stroom wordt opgewekt door het magnetisch veld dat door het swipen van de kaart wordt opgewekt, dus het verwisselen van batterijen of opladen via USB is nooit nodig. Hoe Square precies werkt kan waarschijnlijk het beste door Jack worden uitgelegd:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6pCZSW3rkME[/youtube]

Begin 2010 begint er een closed beta waar enkele geselecteerde partijen aan zullen deelnemen. Square werkt hard aan hun fraude en security team en gaan daarbij verder dan de creditcard maatschappijen. Alle activiteit wordt realtime gemonitord om fraude te voorkomen. Dankzij de mobiele telefoons slaan ze de locatie van de betaling op, hoeveel de telefoon beweegt tijdens het betaalproces en zelfs de snelheid waarmee de swipe wordt uitgevoerd. Alle mogelijke gegevens worden samengevoegd in een groot datamodel ter bestrijding van fraude.

Michael Arrington stelt de vraag hoeveel Jack al verdient heeft tijdens het demoën van Square. Loic was net al $37 kwijt aan een goed doel. “In totaal”, antwoordt Jack, “heb ik al meer dan $650 opgehaald. Het mooie aan Square is dat  ik VC’s nu $25 kan laten betalen voor mijn pitch.”


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.