Met JanRain RPX klaar voor OpenID en Facebook Connect

Dat er grote voordelen hangen aan de implementatie van OpenID en Facebook Connect is duidelijk. Gebruikers hoeven zich niet los aan te melden en opnieuw een username en wachtwoord te onthouden, terwijl ze volledig gebruik kunnen maken van de functionaliteiten van de website. Als acceptant heb je de mogelijkheid om basic profile information op te vragen (zoals een naam en emailadres) en de gebruiker heeft de mogelijkheid om zijn identiteit centraal te beheren. Maar door concurrerende technologien als OpenID en Facebook Connect kan implementatie soms nog lastig zijn. JanRain heeft daar echter een oplossing voor: RPX.

JanRain is onder andere bekend van één van ‘s werelds grootste OpenID Providers myopenid.com, maar daarnaast ook van RPX. Met RPX kun je makkelijk en snel logins en registraties accepteren van alle grote OpenID Identity Provider (waaronder Hyves, Google, MySpace, Yahoo!, etc) en van Facebook Connect en Twitter Connect. Daarnaast kun je profieldata opvragen die worden aangeboden via OpenID SREG en AX, maar ook van de specialistische API’s van MySpace en Facebook. RPX biedt één API aan om al deze services te raadplegen.

JanRain RPX

Waarom RPX?

Omdat nog niet alle identity Providers dezelfde protocollen gebruiken. OpenID is niet compatible met Facebook Connect en Twitter Connect bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er ook verschillende protocollen om profieldata en contacts op te halen. De Open Stack manier via OpenID en PortableContacts is slechts een van de methodes. Twitter Connect misbruikt bijvoorbeeld OAuth om je in te laten loggen via andere websites en de technologie van Facebook is volledig propietary.

De meeste websites maken daarom de keuze tussen één van de technologien en slechts enkelen bieden ze allemaal aan. Het voordeel van RPX is dat er één API is die ervoor zorgt dat je toegang hebt tot alle bestaande en ook toekomstige partijen. Daarnaast hebben ze libraries voor alle belangrijke programmeertalen beschikbaar gesteld en plugins voor onder andere WordPress. Hier op Rebelic gebruik ook ik de plugin van RPX om Third Party Login toe te staan, met support voor Hyves, Twitter, Facebook, MySpace, Google en Yahoo!.

RPX's WordPress plugin op Rebelic

RPX wordt al gebruikt door enkele van de grootste websites ter wereld en sinds kort accepteren K-Mart en Sears ook OpenID op hun websites dankzij RPX. De basis-variant van RPX is gratis en biedt volledige mogelijkheden voor Third Party Logins. Echt interessant wordt het met de betaalde varianten. Via de Pro en Professional variant heb je toegang tot contacten, uitgebreide profiel informatie en kun je zelfs zonder dat een user inlogt zijn actuele profiel informatie ophalen.  Binnenkort wordt het terugposten van status berichten ook mogelijk via RPX. Een Tweet dat je een reactie hebt achtergelaten kan dan via RPX verstuurd worden.

Sinds ik voor het eerst met RPX in contaact kwam ben ik een enorme fan van de eenvoud en tegelijkertijd het uitgebreide arsenaal aan tools waar je toegang tot krijgt. Ik raad iedereen aan een kijkje te nemen naar RPX als je inloggen via OpenID, Facebook of Twitter wilt gaan inbouwen op je website. Je kunt RPX testen door hieronder op het ‘Laat een reactie achter door in te loggen via’ linkje te klikken.


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.