Op Mysteryland.nl inloggen met je Hyves account

ml2009Vrijdag 8 mei sprak ik met Jelmer Boomsma van interactief ontwerpbureau Grrr. Grrr heeft dit jaar in opdracht van ID&T de website voor Mysteryland gebouwd. Mysteryland is een jaarlijks terugkomend dancefestival waar ruim 65.000 mensen op afkomen en wordt door de opzet met 18 podia niet voor niets regelmatig genoemd als de Lowlands van de House muziek. Door de goed uitgewerkte thema’s en sideprojects op het festivalterrein is het een uniek festival in de lange reeks van outdoor feesten geworden. Dankzij deze opzet is er een community ontstaan van fans die samen hun ervaringen en voorpret willen delen. Hier wilde Grrr met Mysteryland.nl op inspelen. Dankzij de mogelijkheid om door middel van OAuth te kunnen connecten met de API’s van Hyves konden zij dit op een zeer laagdrempelige manier doen.

Login met je HyvesOAuth is in het kort een methode om authorisatie uit te voeren op API’s. In tegenstelling tot vroeger is het hierbij niet meer nodig om je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Na het klikken op de knop ‘Log in met Hyves’ word je door de Mysteryland site doorgestuurd naar Hyves, waar je toestemming moet geven tot het gebruik van jouw gegevens. Niet alleen Hyves, maar ook bijvoorbeeld Flickr en MySpace maken al langer gebruik van OAuth om een veilie toegang tot de API’s te kunnen bieden.

In de week voor de start van de officiele kaartverkoop was het voor leden van Mysteryland.nl mogelijk om kaarten te kopen in een speciale voorverkoop. Mede hierdoor hebben zich al meer dan 10.000 mensen geregistreerd, waarvan meer dan de helft gebruik heeft gemaakt van de Hyves methode. Door het weglaten van moeilijke technische termen -als OAuth en OpenID- en de duidelijke communicatie aan de kant van Hyves is het registreren en inloggen met Hyves een laagdrempelige en natuurlijk methode geworden. Het niet hoeven invullen van de Hyves gebruikersnaam en wachtwoord op Mysteryland.nl maakt het daarnaast ook nog eens erg veilig. Het grote voordeel van het gebruik van OAuth en de koppeling met Hyves wordt direct duidelijk als je voor de eerste keer inlogt op Mysteryland. Je avatar, gebruikersnaam en andere persoonlijke gegevens zijn door Hyves al ingevuld en met twee klikken kun je participeren op de Mysteryland site. Geen gedoe dus meer met activatiemails of het uploaden van een avatar. Bij een volgend bezoek gaat inloggen precies hetzelfde. Inloggen is volgens Jelmer nog pas het begin. Het doel is uiteindelijk om op verschillende locaties je sociale netwerk relevanter te maken, bijvoorbeeld op Mysteryland.nl. Toegang tot je gegevens en je netwerk is hiervoor natuurlijk cruciaal. In de aanloop naar het festival op 29 augustus zullen we daar al meer van tegenkomen op Mysteryland.nl.

Opvallend is dat de technologie die gebruikt is om deze koppeling tot stand te brengen al sinds december 2007 beschikbaar is bij Hyves. Hyves was daarmee een van de eerste grote partijen die OAuth ondersteuning had ingebouwd. Er wordt echter nog weinig gebruik van gemaakt, terwijl het de gebruikerservaring sterk verbeterd. Eén van de redenen zou kunnen zijn dat Hyves nog de cases mist om grote partijen over te halen. Als relatief klein en dus flexibeler interactief ontwerpbureau heeft Grrr wel de mogelijkheid om te experimenteren samen met hun opdrachtgevers. Hopelijk zorgt deze case ervoor dat ook andere partijen de mogelijkheden van OAuth en OpenID bij Hyves -en sociale netwerken natuurlijk- verder zullen gaan benutten.

(Dit artikel verscheen eerder op Marketingfacts)


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.