'OpenID in de praktijk' op 12 mei

Dinsdag 12 mei vindt in de Lichtfabriek in Haarlem het event ‘OpenID in de praktijk‘ plaats. Routemobiel, Hyves en Vodafone zullen spreken over toepassingen rondom OpenID. Onderstaand het persbericht:

Evidos organiseert 12 mei aanstaande de eerste landelijke bijeenkomst om bedrijven te informeren over het gebruik van OpenID. RouteMobiel, Social-netwerk-site Hyves en Vodafone presenteren hierbij hun kijk op OpenID. Ook wordt er stilgestaan bij de voordelen, betrouwbaarheid en veiligheid rondom een OpenID.  De bijeenkomst heeft plaats in de Lichtfabriek te Haarlem.

Door hun registratie bij Microsoft en Google zijn miljoenen Nederlanders -veelal onbewust- in het bezit van een OpenID. Wereldwijd staat de teller al op één miljard OpenID accounts.

De verwachting is dat het gebruik van OpenID in Nederland snel zal toenemen zeker nu een partij als Hyves heeft aangekondigd hun gebruikers een OpenID te geven.

Voor een brede acceptatie van een OpenID is het belangrijk dat er op de korte termijn een OpenID keurmerk komt. Op deze wijze kunnen consumenten en dienstverleners zorgeloos gebruik maken van een OpenID.

Voor webwinkels en andere online dienstverleners zijn OpenID’s interessant omdat daarmee kosten worden bespaard en de afzet kan worden vergroot.

Ik ben erg benieuwd wat het niveau van de bijeenkomst zal zijn en zie al een interessante stelling. Ik ben namelijk volledig tegen weer een keurmerk, ditmaal voor OpenID. Keurmerken geven in mijn ogen een vals gevoel van vertrouwen. Daarnaast zullen mensen de mogelijkheid van OpenID op een site pas gebruiken als zij zich er vertrouwd mee voelen en zich met deze site identificeren. Daarom zal Hyves een succesvolle OpenID provider zijn, net als Google of eventueel de overheid. Daarnaast is men bezig in de OpenID specificaties te implementen dat er van de Relying Party (de acceptant) en/of de Provider een bepaalde mate van beveiliging is af te dwingen. Zo zal een bank veel hogere eisen kunnen -en gaan- stellen aan een OpenID Provider dan Facebook, bijvoorbeeld het gebruik van een e-reader.

In het programma staan gelukkig dan ook thema’s als ‘OpenID toegepast binnen de Overheid’ en ‘OpenID, net zo veilig als telebankieren en DigiD?’. Ik ben erg benieuwd.


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.