Hyves als OpenID provider

Eindelijk is het dan zover. Het stond al even in de planning, maar sinds vorige week is Hyves een OpenID provider. Hiermee is eindelijk de weg vrij voor een grootschalige (Nederlanse) implementatie van dit protocol.

Wat is OpenID ook alweer?

OpenID is een protocol welke het mogelijk maakt om met een account van website A in te loggen op website B. Het is goed te vergelijken met Facebook Connect, maar omdat het gebaseerd is op Open Source is het voor iedereen mogelijk om OpenID accounts uit te geven. Zo is het al langer mogelijk om met je Google, Yahoo!, Microsoft Live, MySpace, Six Apart, Flickr, WordPress.com of AOL account in te loggen op bijvoorbeeld Basecamp, Highrise, Ustream.tv, CNN of Plaxo. En sinds vorige week kun je daar Hyves als provider aan toevoegen.

Een korte visuele introductie van OpenID kun je vinden in deze introductievideo. Wil je meer weten over OpenID, dan kun je daar alles over lezen op mijn weblog.Waarom is dit zulk groot nieuws?

Het belangrijkste aan dit nieuws is, is dat het grootste en meest dominante Nederlandse social network OpenID ondersteunt. Veel mensen weten nog niet wat OpenID is, wat je er mee kunt en hoe OpenID inloggen veiliger en makkelijker maakt. Hyves zal hier in Nederland een belangrijke rol in (moeten) gaan spelen. Het voordeel van Hyves is -ten opzichte van Google of Yahoo!- dat door het lokale karakter Hyves makkelijker Nederlandse partijenmee krijgt in de ondersteuning van OpenID. Denk hierbij bijvoorbeeld aan TMG of Ilse Media. Microsoft en Google hebben hier op internationale schaal meer moeite mee.

Dus nu gaat heel Nederland gebruik maken OpenID?

Nee, ik ben bang dat ondanks de implementatie door Hyves een grootschalige acceptatie van OpenID nog even op zich zal laten wachten. Het is een concept wat lastig te bevatten is voor mensen. Hyves zal actief met  andere partijen gaan praten om ze zover te krijgen acceptant te worden en hun gebruikers zover te krijgen om het te gaan gebruiken. Misschien moet Hyves in het begin wel meer spreken over HyvesID in plaats van het OpenID te noemen. Op deze manier gaat Myspace om met MySpaceID, wat ook  is gebaseerd op OpenID.

Er zijn daarnaast een paar grote usability problemen rondom OpenID. Yahoo! schreef daar eind vorig jaar een uitgebreid onderzoek over. Het belangrijkste punt wat daar wordt aangehaald is dat men niet gewend is in te loggen met een URL. Inloggen met trebel@hyves.nl klinkt voor veel gebruikers logischer dan http://trebel.hyves.nl, ook al is dat laatste hun Hyves profiel. “Een emailadres is toch om mee in te loggen en een URL is toch een website?”.

Het derde grote prbleem is dat er nog veel te weinig acceptanten zijn. Elke grote internationale partij is OpenID provider, maar -net als Hyves- is geen van hen OpenID acceptant. Daar zijn een paar redenen voor aan te dragen. Ten eerste is het technisch veel minder complex om OpenID’s uit te geven dan ze te accepteren. Ten tweede breidt je je Walled Garden uit door OpenID’s uit te geven, maar breek je de muren van je Walled Garden af door ze te accepteren. Als laatste punt wordt door Yme Bosma aangegeven dat OpenID nog niet goed wordt ondersteunt op Mobiel. Mensen die enkel met een OpenID account zijn geregistreert bij Hyves zouden daardoor in de problemen komen. Basecamp heeft dit opgelost door alsnog een username (welke je OpenID url is) en een wachtwoord te verschaffen voor toegang vanaf andere platformen, maar handig is dat niet.

Conclusie

Hyves zal er niet automatisch voor zorgen dat OpenID een succes gaat worden in Nederland. Toch is het een belangrijke stap richting een opener internet. Ik heb al van verschillende partijen gehoord dat zij nu snel met een OpenID implementatie zullen komen, om het registratie proces te versimpelen of te elimineren. Ik ben heel benieuwd hoe zich dit verder gaat ontwikkelen.

Wil je OpenID van Hyves eens uit proberen en heb je een Twitter account? Yme legt uit hoe je je ‘Wie Wat Waars’ kunt doorposten naar Twitter:

Wil je het zelf eens proberen? Als je nou Twitter gebruikt, registreer je dan bij Twitterfeed (met een Hyves OpenID) en stel daar meteen in dat je jouw WieWatWaartjes wilt laten verschijnen als tweet op Twitter door de volgende RSS feed URL in te vullen (met jouw Hyves gebruikersnaam in plaats van ‘xxx’):

http://www.hyves-feeds.nl/rss/hyver/xxx/wiewatwaar/
* Zorg dat je WWWs op ‘Zichtbaar voor Iedereen’ staan
* ‘Include description only’

(Dit artikel verscheen eerder op Marketingfacts)


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.