Portable Contacts, opnieuw een stapje dichterbij Data Portability

Nu we dankzij OpenID het probleem van verschillende logins en wachtwoorden voor verschillende sites aan het tackelen zijn, doemt zich al snel het volgende obstakel op. Leuk zo’n nieuwe website waar ik geen nieuw account voor hoef aan te maken, maar nu moet ik wéér al mijn vrienden bij elkaar zoeken. Mijn persoonlijke info en foto’s uploaden doe ik vrij vlot, maar je netwerk weer bij elkaar krijgen neemt vreselijk veel tijd in beslag. Dat is ook vaak de reden dat ik bij een nieuwe bèta vrij snel weer afhaak. Ik heb er simpelweg geen zin in. Gelukkig krijgen we binnenkort Portable Contacts.

Contact API’s

Met het steeds populairder worden van Data Portability beginnen verschillende grote identity providers, zoals bijvoorbeeld Google, Yahoo en Microsoft, API’s te openen waarmee je toegang kunt krijgen tot je contacten (/vrienden/followers/etc.). Echter, iedereen doet dit op zijn eigen manier. Zo heb je de Google GData Contacts API, Yahoo Address Book API en de Microsoft Live Contacts API. Voeg daar Facebook Connect en MySpace Data Availability aan toe en je ziet meteen wat er hier mis gaat. Iedereen komt met een eigen standaard en dat is nou precies wat we proberen te voorkomen! Daarnaast biedt de Data Portability Workgroup hier in mijn ogen met Microformats te weinig support en uniformiteit voor. Microformats biedt meerdere mogelijkheden (hCard, XFN bijvoorbeeld) aan en is daarnaast read-only.Doel Portable Contacts

Het doel van Portable Contacts is het “eenvoudiger maken voor ontwikkelaars om uniforme toegang te verschaffen tot de gegevens van de contacten van de gebruikers”. Hiervoor hebben ze de bestaande contact API’s bestudeert, besloten enkel bestaande technologien te gebruiken (zoals vCard, OpenSocial en OAuth) en in de eerste versie enkel te kijken naar toegang, en dus updates en synchronisatie voorlopig buiten beschouwing te laten. Een belangrijke stap richting uniformiteit was de aankondiging dat Portable Contacts volledig compatible is met de  OpenSocial RESTful API’s. Elke website die deze API’s implementeert is daarmee ook compatible met Portable Contacts. En daar ontstond voor mij enige verwarring. Want, als het volledig compatible is met de OpenSocial, waarom zou je dan nog Portable Contacts implementeren en niet de ‘OpenSocial RESTful v0.8 API’s’. Nou ten eerste, en dat is de minst belangrijke, brengt het implementeren van de OpenSocial RESTful API’s veel meer werk met zich mee, omdat er veel meer in is gedefinieerd dan enkel het Portable Contacts gedeelte. Daarnaast, en dat is een veel belangrijkere reden, werd gequote op het weblog van de Plaxo API’s:

Portable Contacts is now fully wire-compatible with the access-only, people data subset of the OpenSocial RESTful APIs.

En dat was ik inderdaad ook vergeten. De OpenSocial RESTful API’s zijn read-only! Terwijl, zij het in latere versies, de Portable Contacts API ook updates en synchronisatie gaat ondersteunen. (In de eerste versie zit echter al een ‘updated’ datumveld, waarmee updates al mogelijk worden).

Ondersteuning

Het belangrijkste onderdeel van een nieuwe API is natuurlijk de ondersteuning. Dankzij de compatibiliteit met de OpenSocial RESTful API’s zul je de aankomende tijd een reeks grote identity providers zien die support zullen gaan leveren, waarvan Google de meest voor de hand liggende is natuurlijk. Plaxo heeft de Portable Contacts API al als primaire API opgenomen en ook MySpace gaat er vol voor. Het ziet er dus naar uit dat deze nieuwe, en vooral jonge, standaard ons een stapje dichterbij Data Portability brengt.

De draft van de Portable Contacts specificaties zijn voor de technici onder ons trouwens al te bestuderen.


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.