Facebook wordt vertaald door de gebruikers

Facebook is op dit moment nog steeds enkel beschikbaar in het Engels. Er zijn al enige tijd plannen om Facebook ook in andere talen aan te gaan bieden, op 1 november melde Facebook nog “Translation at some level is definitely on our radar. International growth is one of a few things that we are very focused on right now” en eerder waren er al vacatures geopend voor een ‘Internationalization Team’.

Nu is bekend geworden dat naast enkele ‘basis’ talen, Facebook de rest zal gaan invullen door middel van crowdsourcing. Simpeler gezegd zal Facebook gebruikers de mogelijkheid bieden om Facebook zelf te gaan vertalen. In mijn ogen een briljante zet, de beste vertalingen krijg je door mensen die van origine een taal spreken en daardoor ook de juiste context kunnen plaatsen. Met enkel vertaalbureaus bestrijk je maar een gelimiteerd gebied, omdat je qua kosten nou eenmaal niet elke taal kunt gaan toevoegen en wie is er nou meer gemotiveerd om een goede vertaling te hebben dan de gebruiker zelf!

Facebook heeft voor deze vertaalslag een Facebook-app beschikbaar gesteld. Nadat je de app hebt toegevoegd aan je Facebook account kun je de ‘Translation Mode’ aanzetten en zo beginnen met Facebook te vertalen. Andere gebruikers kunnen daarna stemmen op de vertaalde stukken tekst, om op deze manier de beste vertaling naar boven te krijgen. Een prachtig voorbeeld van het toepassen van de ‘wisdom of crowds’.

In eerste instantie is de app alleen beschikbaar voor Spaanse gebruikers met een beta-test status, daarvan zijn er al ruim 800 aan het vertalen geslagen.

Facebook vertaal app

Vertaal Engelse zinnen in het Spaans:
translations1.jpg

Stem op ingezonden vertalingen:
translations2.jpg

(met dank aan  Facereviews voor de screenshots)


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.