OpenID ook geadopteerd door Google, IBM en Verisign

openidlogo.jpgNa het nieuws dat Google, Facebook en Plaxo in Data Portability Workgroup stappen, meer nieuws over de adeptatie van open standaarden. Techcrunch meldt dat  nu ook Google, IBM en Verisign OpenID gaan ondersteunen.

OpenID is misschien nog wel het best te vergelijken met een open versie van het Microsoft passport. Op één locatie, deze kun je zelf kiezen of opzetten, maak je een account met gebruikersnaam en wachtwoord aan, welke je dan op, bij OpenID aangesloten, websites kunt gebruiken om in te loggen. Je hoeft je gegevens dus niet neer te leggen bij een partij die je niet vertrouwt, je kiest deze tenslotte zelf. De website waar je inlogt kan ook nooit aan je inloggegevens kome, omdat deze beheerd worden door je OpenID verstrekker. Een mooi systeem dus, waarbij  je niet langer tich wachtwoorden en vooral gebruikersnamen hoeft te onthouden (vooral je favoriete gebruikersnaam is niet altijd beschikbaar) EN je blijft ingelogd over meerdere sites.

Google maakte al langer gebruik van OpenID in Blogger en ze hebben zelf natuurlijk al het Google account, waarmee je op alle Google sites toegang hebt, maar het lijkt er nu op dat OpenID  ook hier bschikbaar voor wordt. Wat mij betreft opnieuw een grote stap in de goede richting! Een concept als OpenID heeft namelijk enkel nut als genoeg sites zich erbij aansluiten.


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.