Google, Facebook en Plaxo in Data Portability Workgroup

Logo Data Portability GroupGoogle, Facebook en Plaxo hebben zich aangesloten bij de Data Portability Workgroup, zo werd gister bekend. De Data Portability Workgroup heeft zich als doel gesteld de gebruiker controle te laten houden over zijn gegevens. Simpel gezegd zou je straks je profiel en vrienden op Facebook met 1 druk op de knop kunnen meenemen naar (een) Hyves. Niet langer de site eigenaar, maar de consument bepaalt waar zijn data is en heengaat. Om precies te zijn komt het neer op:  “As users, our identity, photos, videos and other forms of personal data should be discoverable by, and shared between our chosen tools or vendors. We need a DHCP for Identity. A distributed File System for data. The technologies already exist, we simply need a complete reference design to put the pieces together.”

De Data portability Workgroup gaat hiervoor gebruik maken van al bestaande technieken zoals OpenID, RSS en OPML, “to put all existing technologies and initiatives in context to create a reference design for end-to-end Data Portability. To promote that design to the developer, vendor and end-user community.” Op deze manier moet het integreren en adapteren zo makkelijk mogelijk gemaakt worden. Of dit een succes wordt, gaat geheel afhangen van de partijen die zich aan sluiten. Het is namelijk nog al niet wat, de waarde van je community zijn je leden. Normaal gesproken doe je er alles aan om je leden bij je te houden en nu geef je ze opeens de mogelijkheid om zeer eenvoudig volledig te vertrekken naar de concurrent. Het zal in de toekomst steeds vaker gaan omwie het beste is en blijft en niet langer waar al je vrienden zitten. Is deze openheid eigenlijk niet Web3.0?


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.