De definitie van 'Connect'

Naar aanleiding van een artikel van Chris Messina over OpenID COnnect (daarover later meer), kwam ik op een artikel van David Recordon, welke hij bijna een jaar geleden schreef. Hij beschrijft daarin waar volgens hem het ‘Connect’ gedeelte in Facebook Connect en Twitter Connect (enzovoorts) voor staat. Hij vat het samen in vier steekwoorden: Profile, Relationships, Content en Activity.

  • Profile: Everything having to do with identity, account management and profile information ranging from sign in to sign out on the site I'm connecting with.
  • Relationships: Think social graph. Answers the question of who do I know on the site I've connected with and how I can invite others.
  • Content: Stuff. All of my posts, photos, bookmarks, video, links, etc that I've created on the site I've connected with.
  • Activity: Poked, bought, shared, posted, watched, loved, etc. All of the actions that things like the Activity Streams project are starting to take on.


Hij vervolgt met een goede uitleg wat ‘Connect’ volgens hem inhoudt:

In my mind, the Goals of all of these “Connect” applications are focused on helping people discover new content, people they already know as well as new people with similar interests. They also all help to reduce some of the major pain points when it comes to decentralization of social networks; signing up for a new account, eliminating the manual process of filling out your profile, uploading a photo and going through that madness of “re-friending” your friends time and time again. While all of these features aren’t new, how this style of application combines them all certainly seems to be.

If 2008 was the year of social application platforms (Facebook Platform and OpenSocial), perhaps 2009 will be all about “Connect” – whatever that means.

via Anatomy of “Connect” – O’Reilly Radar

2009 is zeker het jaar geweest waarin de eerste grote implementaties van Connect zichtbaar werden. Connecten met een website door middel van Twitter of Facebook is voor veel mensen geen vreemde manier van inloggen meer en men ziet ook steeds beter de voordelen.  Ik heb bijvoorbeeld op Foursquare niet eens meer een username en password, zelfs via de mobiele applicatie log ik in via Facebook Connect.

Ik denk dat 2010 naast het jaar waar we location based applications steeds succesvoller zien worden, ook het jaar gaat zijn waarin Connect gaat doorbreken buiten de browser. In juni 2010 zal Twitter zijn ‘Basic Auth API’ gaan sluiten en zul je niet meer kunnen inloggen met username en password via externe applicaties. Men moet dan over op een vorm van Connect, ook voor iPhone apps of bijvoorbeeld op de Playstation 3. Dat zou wel eens het kantelpunt kunnen zijn waardoor de massa mee gaat. Ik ben benieuwd.


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.