De status van Open Social eind 2009

Ik ben lange tijd vrij skeptisch geweest over  Open Social. Voornamelijk omdat een hoop business mensen het zagen als de oplossing in het Data Portability verhaal en vaak ook dachten dat Open Social Data Portability was. Dat is recentelijk veranderd in enthousiasme.

Toen Open Social begin 2007 gelanceerd werd door Google als antwoord op Facebook’s F8 platform was Open Social een standaard voor hoe applicaties op social networks met het onderliggende platform konden communiceren. Farmville draait bijvoorbeeld enkel op Facebook, terwijl BuddyPoke niet alleen op Hyves maar op alle Open Social platformen kan draaien. Heel handig voor de ontwikkelaars van die applicaties, maar ik denk nog steeds dat de hype toendertijd groter was dan nodig.

Ik vind  het opvallend dat nu Open Social volwassen begint te worden en ook de mogelijkheden biedt om verschillende platformen te koppelen, de buzz over lijkt te zijn. Dat is geheel onterecht in mijn ogen..

De illustratie hieronder wordt vanaf de release van Open Social gebruikt om uit te leggen wat Open Social is. In het begin was hetgeen de developer vasthoudt enkel een widget. Sinds september dit jaar kunnen dat ook platformen zijn en vanaf dat moment begint het interessant te worden.

De Open Social REST API’s werden in de tweede helft van dit jaar toegevoegd aan versie 0.9 van Open Social. De Open Social REST API’s zijn een stel gestandaardiseerde API’s die het mogelijk maken om van het ene platform gegevens op te vragen uit het andere. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om profielen, comments, het uploaden van foto’s of het achterlaten van status updates.

21 september 2009 gaf MySpace het startschot met hun aankondiging ‘Full Support of OpenSocial 0.9 REST APIs Now Available‘ en was daarmee het eerste platform dat de Open Social REST API’s implementeerde. Het voordeel kan ik misschien het beste uitleggen met een voorbeeld. Mobypicture moet momenteel per platform een nieuwe implementatie schrijven. Eén voor Twitter, Facebook, Flickr, enzovoorts. Met de Open Social REST API’s moet Mobypicture eenmalig een uitgaande set van aanroepen schrijven die vervolgens te gebruiken zijn voor alle Open Social platformen. Mobypicture zou zelfs zover kunnen gaan dat mensen zelf hun Open Social compatible platform kunnen toevoegen door enkele gegevens achter te laten.

Deze ontwikkeling maakt Open Social uitermate interessant als koppelingsmethode van platformen en zal zeker gaan bijdragen aan het verder mogelijk maken van Data Portability en Data Availability. Wat dit allemaal kan gaan betekenen voor ons in 2010 en wat ons volgens mij te wachtenb staat zal ik in een latere blogpost dit jaar gaan samenvatten.


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.