Elgg, de OpenSource Social Network software

Elgg.org logo

Nu ik eindelijk de tijd heb om wat serieuzer werk te maken van de ideeen die ik al maanden in mijn hoofd heb zitten, komt ook de onvermijdelijke keus: Zelf bouwen of bestaande software aanpassen. In de zoektocht naar software ben ik natuurlijk langs Drupal en Joomla gekomen, Buddypress even bekeken en gister terecht gekomen bij Elgg.

Elgg is a social networking framework. It provides the necessary functionality to allow you to run your own social networking site, whether publicly (like Facebook) or internally on a networked intranet (like Microsoft Sharepoint).

Elgg is een out-of-the-box Social Network, je download het en via een installatie wizard installeer je het. En dan heb je je eigen Social Network! Je activeert nog wat plugins als ‘berichten’, ‘groepen’, ‘blog’, ‘forum’ of ‘album’ en je maakt het zo uitgebreid als je het zelf wilt.

Profiel pagina Elgg

Elgg heeft een vrij uitgebreide backend, waar je onderdelen aan en uit kan zetten, klachten kunt behandelen, natuurlijk de gebruikelijke moderatietools kunt gebruiken en een en ander aan statistieken kunt bekijken. Elgg heeft support voor widgets en plugins, maar zijn nog niet zover als WordPress. Er is al wel aardig wat documentatie over en het ziet er ook niet al te ingewikkeld uit om eigen plugins te schrijven. Wat ook erg interessant is, is de support voor verschillende ‘views‘. Naast de ‘default’ view, voor de normale webbrowser, kun je views maken voor bijvoorbeeld mobiele toestellen, de iPhone of een print view.

Elgg has a powerful views system, which ensures that presentation is separate from logic and allows for advanced features like automatic RSS generation, a swift-to-develop mobile interface, and (..) alternative interfaces suggested above.

De views gaan in mijn opzicht dus nog een stapje verder dan de themes voor WordPress, een plugin kan detecteren of je via bijvoorbeeld de iPhone het SN bezoekt en daarbij de juiste view tonen.

Met support voor OpenDD, OpenID en Open Social zetten ze ook nog eens een serieuze stap richting het ‘Open Internet’ en maken ze het im- en exporteren van data kinderlijk eenvoudig.

Al met al ben ik onder de indruk van wat Elgg allemaal te bieden heeft. Het is nog niet zo doorontwikkeld als WordPress, maar dat mag je eigenlijk nog niet van ze verwachten. Ik heb nog geen performancetests uitgevoerd om te kijken wat er overblijft onder grote druk, maar dankzij het plugin systeem is er altijd zelf een caching engine toe te voegen, mocht dat nodig zijn.

Helaas blijft er ergens in mijn achterhoofd altijd een stemmetje die zegt dat zelf schrijven beter is (en dat ik het beter kan), maar Elgg zou een goed alternatief kunnen zijn en ik ga er zeker nog verder naar kijken.

Voor de mensen die Elgg ook willen testen, wees welkom op ‘Timan’s Elgg Testsite‘. Wil je een Admin account om ook in de backend rond te kijken, laat even een comment achter of stuur me een mail.


We built GroundControl to execute the ideas in this article. It puts our way of working, portfolio management, and innovation accounting in one place where innovation managers and corporate startups work seamlessly together. See How GroundControl Works.